Saltar apartados

Pàgina principal - Notícies publicades en Setembre, 2013

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019
Gener / Febrer / Març / Abril / Maig / Juny / Juliol / Agost / Setembre / Octubre / Novembre / Desembre
Notícies publicades en Setembre, 2013
 • Dimecres, 11
 • Chthonius (E.) perezi

  Els Invertebrats d'hàbitats subterranis de Jaen

  Publicació sobre Fauna Subterrània de Jaen (Pseudoescorpiones)

  Juan A. Zaragoza

 • Dijous, 5
 • Dendrophylax lindenii

  Una anàlisi dels efectes de l'huracà Ivan sobre orquídies cubanes revela diferents estratègies en les respostes de dues espècies

   

  Mújica, I; Raventós, J., González, I., and Bonet, A. 2013.LONG-TERM HURRICANE EFFECTS ON POPULATIONS OF TWO EPIPHYTIC ORCHID SPECIES FROM GUANAHACABIBES PENINSULA, CUBA. LANKESTERIANA 13(120132): 47,201455.

   

  Les pertorbacions afecten la dinàmica espacial i temporal dels ecosistemes. La falta a llarg termini de dades demogràfiques afecta la nostra comprensió dels efectes de les pertorbacions d'alta intensitat com els huracans. En aquest treball s'avalua la recuperació de la població de dues orquídies epífitas, Broughtonia cubensis ( Lindl. ) Cogn . i Dendrophylax lindenii ( Lindl. ) Bentham ExRolfe, durant 7-8 anys després de l'huracà Ivan (setembre de 2004, la categoria 5, l'escala Saffir -Simpson ). Per a l'anàlisi d'alguns dels components espacials, hem aplicat les tècniques recents tècniques d'anàlisis de patrons de punts. S'han respost dues preguntes: 1 ) Quant als foròfits , l'altura i el diàmetre basal ( DAP ) estaven relacionats als danys causats por l'huracà Ivan, i 2) L'altura de l'orquídia epífitas en foròfits relacionats estava ralacionadas amb el dany causat per l'huracà? Hem trobat que el dany en el forofito causada per l'huracà depèn de l'ecosistema en el qual es van trobar els arbres. A més, el dany als individus de B. cubensis era independent de la seua altura per damunt sòl, en contrast amb els de D. lindenii. Per a avaluar la recuperació d'orquídies es van comparar abans i després d'un huracà mesurades de caràcters vegetatius: nombre de fulles i l'àrea foliar de B. cubensis i el nombre d'arrels vives i la longitud mitjana de l'arrel en les espècies sense fulles amb D. lindenii. També es van comparar els canvis en la producció d'inflorescències, flors i fruits durant aquest període de recuperació . Es va trobar que les parts vegetatives de B. cubensis es van recuperar, mentre que els de D. lindenii no. No obstant això, ni l'esforç, ni l'èxit reproductiu van tornar als nivells previs a l'huracà per a qualsevol de les espècies. El major descens va ser en D. lindenii , probablement a causa d'una disminució significativa en disponibilitat dels seus pol·linitzadors. La taxa de creixement relatiu de la població des de 2004 fins a 2012 en B. cubensis semblara indicar que la població s'ha estabilitzat. No obstant això, l'anàlisi del nostre conjunt de dades de vuit anys (2003-2011) en D. lindenii mostra un creixement negatiu de la població. Malgrat una història evolutiva exposats pertorbacions periòdiques no totes les espècies d'orquídies són resilientes.

 • Broughtonia cubensis

  Un nou estudi sobre orquídies epífitas de Cuba mostra que les característiques de l'arbre que suporta a les orquídies influeix sobre els efectes sobre les conseqüències dels huracans per a la seua dinàmica poblacional

  Wiegand, T.; Raventós, J.; Mújica I.; González, I.; Bonet, A. (2013). Spatio-temporal analysis of the effects of hurricane Ivan on two contrasting epiphytic orchid species in Guanahacabibes, Cuba. Biotropica 45(4): 441%u2013449.

   

  Els huracans són el tipus dominant de pertorbació en molts boscos costaners tropicals. Ací ens centrem en la mortalitat de les orquídies epífitas causats por l'huracà Ivan en el Parc Nacional de Guanahacabibes (Cuba) i la recuperació de la població posterior. Es van analitzar diferents aspectes dels danys de l'huracà en dues orquídies epífitas contrastants, Broughtonia cubensis i Dendrophylax lindenii, en tres parcel·les de vegetació costanera i en tres parcel·les de bosc semicaducifoli, respectivament. En primer lloc, hem quantificat el dany en els arbres hospederos d'orquídies. Es va explorar si els danys de l'huracà depenen de l'altura, la grandària o la identitat de l'arbre hoste. En segon lloc, hem utilitzat la marca de connexió i funcions de la marca de correlació per a dur a terme una anàlisi detallada dels patrons espacials a petita escala dels danys de l'huracà en arbres hospederos i orquídies. Finalment, es va analitzar el grau de recuperació després d'Ivan durant els sis anys que van seguir a la tempesta.

  El dany dels arbres hospederos de B.cubensis fué independent de l'altura i grandària, no obstant això, Ivan afecta preferentment a arbres grans que alberguen a D.lindenii. L'anàlisi espacial va revelar una estructura no aleatòria del dany que difereixen entre les espècies. B.cubensis exhibit a petita escala, una correlació espacial en la proporció d'orquídies danyades mentre D.lindenii no ho va fer. D.lindenii va mostrar patrons "irregulars" de dany, en correlació amb l'altura, però no B.cubensis. La taxa de creixement relatiu de B.cubensis per als mesos següents 5-17 a l'Ivan va mostrar una reducció moderada i es va recuperar en els anys següents, mentre que la de D.lindenii es va reduir dràsticament durant el primer any i encara no mostres símptomes de recuperació. La nostra hipòtesi és que les diferències en l'hospedero, el tipus de vegetació en què viuen i les característiques pròpies de les orquídies, condicionen les diferents respostes d'aquestes dues orquídies a l'huracà.

   

  Una anàlisi dels efectes de l'huracà Ivan sobre orquídies cubanes revela diferents estratègies en les respostes de dues espècies

  Mújica, I; Raventós, J., González, I., and Bonet, A. 2013.LONG-TERM HURRICANE EFFECTS ON POPULATIONS OF TWO EPIPHYTIC ORCHID SPECIES FROM GUANAHACABIBES PENINSULA, CUBA. LANKESTERIANA 13(1%u20132): 47%u201455.

  Les pertorbacions afecten la dinàmica espacial i temporal dels ecosistemes. La falta de llarg termini dades demogràfiques afecta la nostra comprensió dels efectes de les pertorbacions d'alta intensitat com els huracans. En aquest treball s'avalua la recuperació de la població de dues orquídies epífitas , Broughtonia cubensis ( Lindl. ) Cogn . i Dendrophylax lindenii ( Lindl. ) Bentham ExRolfe, durant 7-8 anys després de l'huracà Ivan (setembre de 2004, la categoria 5, l'escala Saffir -Simpson ) . Per a l'anàlisi d'alguns dels components espacials, hem aplicat les tècniques recents tècniques d'anàlisis de patrons de punts. S'han respost dues preguntes : 1 ) A nivell de foròfits , l'altura i el diàmetre basal ( DAP ) estaven relacionats als danys causats por l'huracà Ivan, i 2) L'altura de l'orquídies epífitas en foròfits relacionats estava ralacionadas amb el dany causat per l'huracà? Hem trobat que el dany en el forofito causada per l'huracà depèn de l'ecosistema en el qual es van trobar els arbres. A més, el dany als individus de B. cubensis era independent de la seua altura per damunt sòl, en contrast amb els de D. lindenii . Per a avaluar la recuperació d'orquídies es van comparar abans i després d'un huracà mesurades de caràcters vegetatius: nombre de fulles i l'àrea foliar de B. cubensis i el nombre d'arrels vives i la longitud mitjana de l'arrel en les espècies sense fulles amb D. lindenii. També es van comparar els canvis en la producció d'inflorescències, flors i fruits durant aquest període de recuperació . Es va trobar que les parts vegetatives de B. cubensis es van recuperar, mentre que els de D. lindenii no. No obstant això, ni l'esforç, ni l'èxit reproductiu van tornar als nivells previs a l'huracà per a qualsevol de les espècies. El major descens va ser en D. lindenii , probablement a causa d'una disminució significativa en disponibilitat dels seus pol·linitzadors. La taxa de creixement relatiu de la població des de 2004 fins a 2012 en B. cubensis semblara indicar que la població s'ha estabilitzat. No obstant això, l'anàlisi del nostre conjunt de dades de vuit anys (2003-2011) en D. lindenii mostra un creixement negatiu de la població. Malgrat una història evolutiva exposats pertorbacions periòdiques no totes les espècies d'orquídies són resilientes.

 • Dimarts, 3
 • logo UA

  Seminaris del Departament d'Ecologia

  Atles de Qualitat de Vida en la Regió Cienaga (Mèxic)
  Dr. Armant Antonio Domech Gonzáles

  Data: 4 de setembre de 2013

  Hora: 12:30 h.

  Lloc: Seminari del Departament d'Ecologia (Fase II Ciències)

 • Dilluns, 2
 • Neobisium (O.) perezi

  Quatre noves espècies de pseudoescorpieones en coves de Jaén

  Es descriuen quatre noves espècies hipogeas de la província de Jaén i se sinonimiza una anterior. Tres de les noves espècies pertanyen a la família Chthoniidae: Chthonius (Ephippiochthonius) espanyoli, C. (I.) giennensis i C. (I.) Villacarrillo, la quarta és de la família Neobisiidae: Neobisium (Ommatoblothrus) perezruizi. L'espècie Microcreagrella caeca caeca (Simon, 1883) se cita per primera vegada per a Espanya; coneguda anteriorment de Macaronesia i Portugal continental. Altres tres espècies citades en l'article són novetat per a Jaén. El material base d'aquest estudi ha sigut recol·lectat durant una dècada pel Grup d'Espeleologia de Villacarrillo (G.I.V.) en les principals zones càrstiques de la província de Jaén. Les espècies hipogeas localitzades a Jaén es caracteritzen per pertànyer a poques línies filética i moderada adaptació al mitjà subterrani, però mostrant alta endemicidad. Hypogean pseudoscorpions (Arachnida) from Jaén province (Andalusia, Spain), with descriptions of four new species and a new synonymy. Zootaxa, 3700 (2): 201-225.

  Zaragoza, J.A. i Pérez. T. 2013. Hypogean pseudoscorpions

 • Tornar al tauler principal

Departament d'Ecologia


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464